Wat is Flow?

 

wat is flow

Flow is één van de vijf cruciale factoren voor werkgeluk. Dit komt naar voren uit het het geluksmodel van het Instituut voor Positieve Psychologie. Flow is het gevoel dat je helemaal opgaat in wat je doet. Je bent bevlogen, geconcentreerd, vergeet de tijd, vergeet jezelf en je voelt je na afloop heel voldaan.

Hoe kom je in Flow?

De grote vraag is: hoe je in die Flow komt. Een ding is zeker… het valt niet zomaar in je schoot valt. Het goede nieuws? Je kunt het trainen.

Hoe kan je Flow activeren?

Je wilt waarschijnlijk graag weten hoe je jouw Flow kunt activeren. Als je namelijk in Flow bent, brengt dat niet alleen jou veel goeds, ook de mensen om je heen hebben er profijt van. Zeker op momenten die er écht toe doen, wil je niet onder je niveau presteren, maar juist excelleren.

Nou is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Want meestal hebben we geen enkele grip op die Flow. De ene dag presteren we super, de volgende slaan we nog geen deuk in een pakje boter. Als het erop aankomt, moeten we simpelweg hopen dat het vandaag ‘onze dag’ is en als dat niet het geval is, dan hebben we ‘pech’.

Verschil tussen leven en dood

Flow lijkt dus ongrijpbaar. Toch dachten de zwaardvechters uit het oude China daar echt anders over. Voor hen was het al dan niet vinden van de Flow geen kwestie van winst of verlies of van een geslaagde of een vergalde dag. Maar betekende het verschil tussen leven of dood. De zwaardvechters ontdekten stukje bij beetje wat ze voor en tijdens een veldslag moesten doen en laten om de Flow te activeren en vast te houden. Op hun wijsheden is de Flow Formule gebaseerd, die je helpt om helemaal in Flow te komen, (werk)gelukkiger te worden én ook anderen binnen je organisatie (werk)gelukkiger te maken.

De Flowformule

De Flowformule bestaat uit twee basisregels: de 60-30-10-regel en de 50/50-regel. Maar we beginnen eerst met de noodzakelijke brandstof.

Flow-brandstof

Om een auto te laten rijden, is het niet voldoende de startknop in te drukken of de sleutel om te draaien; als de tank leeg is, kom je geen meter vooruit. Voor Flow geldt hetzelfde, jouw Flow-tank moet gevuld zijn. De zwaardvechters noemden deze brandstof Shen. Van hen hebben we ook geleerd hoe we die Flow-brandstof kunnen produceren. Om op het moment dat je wilt pieken de Flow te kunnen activeren, moet je in de weken ervoor op een bepaalde manier trainen (lees: de Flow-tank vullen).

60-30-10

Deze regel is simpel: je moet 6 uur werken aan je basisvaardigheden, vervolgens 3 uur spelenderwijs toepassen wat je hebt geleerd, om uiteindelijk 1 uur in flow te kunnen zijn.

50/50

Ook deze regel is eenvoudig: als het goed is, ben je voor de helft bezig met externe training (techniek, gedrag, regels, etiquette) en voor de andere helft met het versterken van je mentale vaardigheden, dat noemen we interne training. De trainingsopbouw volgens de 60-30-10-regel is alleen effectief als je die combineert met deze 50/50-regel. In de praktijk betekent het dat je tijdens je trainingsuren evenveel tijd en aandacht besteedt aan je technische vaardigheden als aan je mentale skills.

Als je bijvoorbeeld een belangrijke presentatie moet houden, train je zowel de inhoud van je verhaal als ‘je staat van zijn’. Want alleen als je die twee combineert kun je écht verbinding maken met de ander en dat is cruciaal voor een goede presentatie.

Aan de slag?

Nu is het natuurlijk zaak om je vermogen te benutten, de Flowmotor te starten en hem – ervan uitgaande dat je voldoende benzine hebt – niet meer uit te zetten tot aan het eind van de wedstrijd. Maar hoe pak je dat aan? Welke technieken gebruikten de Chinese zwaardvechters om de Flow op het juiste moment te activeren en vast te houden? En wat moet je vooral niet doen? De belangrijkste 3 do’s en don’ts op een rij:

1. Overgave

  • Ga elke ontmoeting die ertoe doet vol overgave in. Of het nou een pitch is, een slechtnieuwsgesprek of een belangrijke presentatie. Half werkt niet.
  • Hoe moeilijk ook, laat alle controle los. Vertrouw volledig op wat je hebt getraind en ban elke gedachte aan techniek helemaal uit je systeem.
  • Dus niet ‘willen doen’, maar ‘laten gebeuren’.

2. Strijden voor een hoger doel

Wil je de Flow activeren, dan is het cruciaal om te strijden voor iets dat groter is dan jijzelf. De zwaardvechters vochten voor het keizerrijk en verdedigden de eer van de ouderen en kinderen thuis. Je kunt vast wel een hoger doel verzinnen: een goed doel, de eer van je familie of het (werk)geluk van je medewerkers.

3. Niet fantaseren

Fantasie is in dit traject een vijand, want daarmee verbrand je je ‘Flow-benzine’. Als je tijdens de een wedstrijd gaat bedenken dat je deze wedstrijd gaat winnen en in je hoofd al bezig bent met je speech, dan poef, weg flow.

 

Volg een Flow training

Er valt nog veel meer te zeggen over de 60-30-10- en de 50/50-regel. Hoe doe je dat eigenlijk?  ‘slijpen’ (60%) en ‘spelen’ (30%)? Hoe pak je de ‘andere 50%’ c.q. je interne training aan? Aan beide basisregels zijn technieken en trainingsprincipes verbonden, die één op één kunnen worden vertaald naar persoonlijk leiderschap en naar het verbeteren van de samenwerking in een team.

Wil jij als gedreven professional jezelf Online in Flow trainen? Volg dan de Online Flow Journey. Tijdens deze Flow training stel je jezelf volledig open voor zelfonderzoek en voor het ontvangen van feedback. De Online Flow Journey is de perfecte training als next step in jouw bewustzijnsontwikkeling. Bekijk meer info over de Flow training of onderstaande video.

Liever een Flow training voor een je hele team? Neem contact op voor een effectieve incompany Flow training.