Zo’n 20 jaar geleden leerden Jeroen en Oliver Bele, managing director EMEA bij BrandLoyalty, elkaar kennen via de hockeysport. Later was Oliver manager van het Nationaal Hockeyteam Zwitserland en hebben ze samen dit team begeleidt. Naast een goede vriendschap, zoeken ze elkaar soms ook zakelijk op. Zoals nu voor de Euro Challenge.
Oliver, waar gaat jouw energie van stromen?
Oliver steekt direct van wal: ‘Van een goed gesprek en van samen actieve dingen doen, het liefst buiten. Zoals uren wandelen met onze hond Koos en mijn vaste rondje hardlopen met de buurman op zondagochtend. Ook hockey ik nog steeds actief in het veteranen-A-team. Ik geniet daarnaast van het langs de lijn staan als één van mijn drie kinderen aan het sporten is of als ik als coach actief betrokken ben bij hun spel.
Mijn bloed vonkt in de hoogste versnelling zodra ik met een team vrienden of collega’s op reis ga voor een fysieke uitdaging mét een competitie-element. Elkaar spelenderwijs flink uitdagen is voor mij de ultieme flow-sleutel. Vandaar dat ik de organisatie van het driedaagse teambuildingevent UK Challenge benaderd heb met de wens hun event ook in Europa te organiseren onder de naam, Euro Challenge.
Omdat ik zo gedreven en passioneel acteer in zowel mijn werk, sport, als met vrienden, zet ik Jeroen soms in als mijn rustbaken. Een rondje golf met hem verzekert me normaliter van die broodnodige ‘slow-down energie’. Behalve vorige week, opeens bewoog Jeroen kriskras door de baan, van hole 11 naar 9, door naar 14 en vervolgens terug naar 8. ‘Stop vriend!’ Riep ik, wees alsjeblieft jezelf zodat ik bij kan tanken bij je.
Je noemt kort al de Euro Challenge. Kun je daar wat meer over vertellen?
‘Graag! Vertellen erover laat me al sprankelen’, zegt Oliver met een glimlach die reikt van oor tot oor. Deze challenge, die je samen met je collega’s voor 5 maanden aangaat, zit namelijk zo geniaal in elkaar. De buitengewone opzet maakt dat je gezamenlijk getest en uitgedaagd wordt in mentale weerbaarheid, fysieke inspanning, strategische kennis, communicatie, besluitvorming en werken onder druk.
Met je zeskoppige team begin je al maanden voor het event aan de voorbereiding. Deze fase is essentieel zodat je elkaar als ware tot op het draadje van de onderbroek leert kennen. Waar liggen ieders krachten, waar de zwaktes. Hoe meer de teamleden zich in een veilige en open sfeer bloot durven geven aan elkaar, hoe beter je alle obstakels tijdens de driedaagse challenge in flow overwint. Is deze voorbereiding er niet, dan valt het team als los zand uit elkaar en moet je te hard werken zonder het plezier van peak performance te ervaren.
Bij welke uitdagingen treedt wie als natuurlijke leider naar voren? Wie zetten we in voor de brains? Wie voor de fysics? Waar raakt wie van in de stress terwijl een ander daarvan juist op het puntje van z’n stoel komt te zitten.
Over al dit soort vragen wil je voordat de challenge begint inzicht en helderheid. Deze challenge is daarom een perfecte leerschool voor teams die in flow samen op grote hoogte willen presteren, ook op de werkvloer.
Waarom ben je zo enthousiast over dit event en wat heeft deelname jou zelf gebracht?
Oliver zoekt een moment naar woorden. ‘Ik kan bijna niet uitleggen waarom ik zo ga vlammen van dit event’, zegt hij even daarna. In mijn hele carrière ben ik al bezig met het bij elkaar brengen van de juiste mensen voor een bepaalde opdracht. Ik krijg er een kick van om gezamenlijk een geoliede machine te worden zodat je collectief het onmogelijke, mogelijk maakt. Zo’n machine word je alleen door elkaars profielen zonder oordeel te doorgronden en elkaars hulp in sturing daarop te waarderen.
Tijdens de challenge kwam bij mij boven drijven dat mijn natuurlijke kwaliteit van graag wil helpen, onder druk, door kan slaan waardoor ik zowel pusherig overkom, als te veel hooi op mijn vork neem. Anderen slaan dan lam omdat ze geen ruimte meer voelen om hun talenten te laten stralen. Op mijn werk vraag ik nu mijn teamgenoten om direct feedback te geven op momenten dat deze kernkwaliteit om zien slaan naar een valkuil.
Daarnaast heb ik tijdens de UK Challenge veel nieuwe vrienden voor het leven gemaakt, mijn netwerk aanzienlijk verrijkt en mocht ik mijn horizon verbreden op plekken waar ik nog nooit geweest was.
Wat is in flow zijn voor jou?
Flow bereik ik door de juiste mindset te creëren. Zodra ik daarna voel dat ik fysiek op dezelfde golflengte kom, begint het te stromen. Tijdens het hardlopen voel ik dan de fysieke inspanning niet meer. Tijdens het werk is dan niets meer een opgave. Ik word dan als het ware slechts de volger van een natuurlijk ritme zonder vermoeid te raken of ergens aan te trekken.
Wil jij een aantal flow ervaringen met ons delen waarin je dit ervaren hebt?
Ik denk dan direct terug aan de UK Challenge in Wales in 2019. Omdat veel opdrachten ploeterend verlopen waren, zaten we er doorheen. De laatste opdracht bestond uit fietsen, een berg op lopen om vervolgens boven op de top een breinpuzzel op te lossen. Energetisch verslagen fietsten we ons zo totaal leeg dat we daarna wel een pauze moesten nemen. En dat bleek de flowcode! Opeens, als een donderslag bij heldere hemel, waren we totaal verfrist en werden we als het ware naar de top geblazen om daar de puzzle in no-time te kraken. Na de finish eindigden we gezamenlijk in een emotionele, achtbaanachtige groepshug, die nu als een gouden medaille in onze geheugens gegrift staat. Het ging niet meer over de race maar over de gezamenlijke reis.
‘Ook zakelijk ervaar ik regelmatig teamflow’, vervolgt Oliver bevlogen. ‘Voordat we aan een salespitch gaan werken, formeer ik altijd het juiste team op basis van expertise, creativiteit en een do-it mentaliteit. Zodra er geestdriftige energie door me heen golft, weet ik dat de teamsamenstelling klopt. Zodra vervolgens alle verwachtingen kraakhelder zijn, stap ik in de rol van stuurman. Ik laat iedereen zo vrij mogelijk in zijn of haar rol en stuur alleen op de weg naar het einddoel. Tussendoor blijf ik in contact met de klant om te kijken of we werkelijk op koers zijn. Humor speelt in al deze processen een grote rol en zorgt voor een luchtige sfeer.
Of we dan wel of niet de pitch winnen, we weten dat we er alles aan hebben gedaan doordat we allemaal genoten hebben van het buiten de oevers van onze comfort zones treden.
Dank voor deze mooie voorbeelden hierin lees ik ook al een aantal flow katalysatoren. Kun jij ons er nog een paar geven?
Om flow aan te jagen is het hebben van een duidelijk plan en goede voorbereiding essentieel. In 2010 fietste ik bijvoorbeeld voor het eerst de alpe d’Huez. Totaal onervaren en onvoorbereid fietste ik in een katoenen shirt, zonder de juiste sportvoeding en werd het toch vooral heel hard werken de berg op. Nu heb ik een thermosshirt, jas en sportreepjes zodat mijn energie geoptimaliseerd blijft, ik meer kan presteren terwijl ik er ook van blijf genieten.
Ook helpt de juiste locatie met de juiste atmosfeer mij om uit de dagelijkse snelheid te stappen. Vandaar dat we onlangs met een team vier dagen naar Barcelona zijn gegaan om onszelf daar volledig in het creatieve proces onder te dompelen. En dat werkte!
Inspiratie door anderen neem ik ook gretig aan om in flow te komen. Sommige mensen doorgronden me inmiddels zo goed, dat ze me op de juiste manier weten te kietelen. Bijvoorbeeld een leidinggevende die ooit tegen me zei: ‘Jammer joh, deze pitch ga je niet winnen, je kunt je het beste terugtrekken. Dat is de precies de rode lap voor deze stier en dat wist hij. Uiteindelijk wonnen we die pitch.
Wat zijn voor jouw Flow saboteurs?
Eigenlijk altijd als het woordje TE tevoorschijn komt. Te druk, te veel stress, Te weinig tijd voor ontspanning, Te veel hooi op de vork. Te weinig tijd om te sporten en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Als ik heel eerlijk ben dan heeft Corona me veel gebracht om me te ontdoen van de spagaat, alles te veel. De combinatie van veel reizen, op kantoor zijn, mijn gezin en sociale verplichtingen hadden me al een keer een frozen shoulder opgeleverd. Door de begrenzing van de lockdown, kwam er meer rust en vooral ook meer tijd voor mijn gezin.
Van nature zit ik al snel in de uitdaging bij mezelf en dus ook voor de ander. Vandaar ook het rondje golf met Jeroen die ik hierin als mijn rustgevende en reflecterende inspiratie zie. In de voorbereiding naar de Eurochallenge zal Jeroen de teams dan ook online begeleiden volgende de Flow Formule.
Wil jij samen met je team in flow komen zodat het onmogelijke, mogelijk wordt?
Op dinsdag 25 januari van 16.00 tot 17.00 uur organiseer ik een een sprankelende online informatiesessie waar Jeroen vertelt hoe trainen volgens de flow formule past binnen dit event. En kom vooral ook luisteren naar de persoonlijke ervaringen van Pieter van den Hoogenband. Hoe heeft trainen in teamverband hem geholpen bij zijn uitzonderlijke prestaties? Aanmelden voor deze inspirerende sessie kan hier. Meer informatie over het event vind je op Euro Challenge.
Jeroen en ik kijken er enorm naar uit je te ontmoeten op de 25ste!