Hans Smits (docent Fontys Sporthogeschool Eindhoven) over Jeroen Jonk:
Ik leerde Jeroen kennen op de driving range van de Eindhovensche Golf. Hij stond rechts- en linkshandig te slaan en dat intrigeerde mij. Omdat ik vroeger honkbal heb gespeeld en daar ook wel eens als “switch hitter” bij de plaat stond, viel dat op en kwam ik met Jeroen in gesprek. We kwamen er achter dat wij allebei iets met coachen deden. Een direct klik maakte dat we afspreken om eens samen 9 holes te gaan spelen. Dat beviel ontzettend goed. Al pratend en spelend gingen we door de baan als twee “spelende kinderen”. Onbewust speelden wij in flow waardoor onze scores ook heel goed waren.
Ik ben in het onderwijs al docent en coach van individuele studenten en zij-instromende HBO-docenten. Daarnaast wil ik me nog verder ontwikkelen als teamcoach. Buiten mijn eigen ervaringen als docent en coach was ik op zoek naar verdiepende kennis en vaardigheden als teamcoach. Toen Jeroen mij de mogelijkheid bood om naast het volgen van Swing of Life ook te assisteren bij sommige incompany trainingen, hoefde ik daar niet lang over na te denken.
Zeker ook omdat ik een gepassioneerd golfer ben en net als Jeroen geloof in de spiegel die het golfspel je voorhoudt. Hoe je je gedraagt in het golfspel, door de baan, op de green en hoe je omgaat met je medespelers is directe feedback over hoe je je in het dagelijks leven beweegt.Ik had tijdens mijn sportcarrière en mijn golfspel al regelmatig een flow-moment ervaren en kon dat zelfs transponeren naar flow in mijn werk.
Maar dat je flow kunt trainen en sturen was voor mij een zeer verrassende ontdekking. Ik ben een competitieve speler en door de flow-training heb ik nu geleerd en ervaren dat ik kan scoren op basis van vertrouwen, wat veel minder energie kost dan wanneer ik wil scoren op wilskracht. Hetgeen voorheen het geval was en regelmatig stress en onrust opleverde.
Door deze ervaringen durf ik studenten en docenten ook veel meer vertrouwen te geven in hun eigen leerproces. Ik geef ze nu veel meer ruimte en stuur hierbij vooral hun zelflerende vermogen aan. Hierbij dwing ik niets meer af en forceer ik niets meer. Studenten en docenten ontdekken hierdoor hun eigen kracht wat ze stimuleert in hun persoonlijke en professionele groei en ontwikkeling. Ik heb geleerd dat coachen een proces is waarbij de coach en de coachée beiden mogen leren te vertrouwen op dat proces. Door deze switch in mijn werkhouding heb ik weer meer tijd gekregen om mezelf te ontwikkelen als een nog betere coach waardoor ik de studenten en docenten weer beter kan ondersteunen. Een duidelijke win-win.
Het programma Swing of Life zet mij aan tot de confrontatie met mezelf, waarbij het mogen maken van fouten en hiermee leren omgaan van wezenlijk belang is. In het golfspel zie je meteen terug wat je denkt en doet, of je aan het sturen bent of niet. Dit komt terug bij iedere bal die je speelt, meer directe en heldere feedback bestaat er voor mij niet.
En dan de kunst nog om naar iedere, voor mijn gevoel mislukte bal, te kijken met zachte ogen. Los te laten en de volgende slag weer te zien als een nieuwe mogelijkheid. Net als in je dagelijkse leven. Had ik dit allemaal maar veel eerder geleerd. Ik kan nu na een verloren wedstrijd met opgeheven hoofd zeggen dat ik verloren heb, omdat ik dan toch ervaren heb dat ik fijn en relaxed heb gespeeld. Met zachte ogen kijken dus. Het effect hiervan leer en ervaar je tijdens Swing of Life.
Kom je met mij buiten spelen?