Samen met Jeroen ontwikkelde jij de Online Flow Journey, een halfjaar traject waarin een deelnemer in 10 online modules alles leert en ervaart over hoe je jezelf door middel van de flow formule in de flow-staat kunt brengen, hoe kwam jullie samenwerking tot stand?
Ik ben al 16 jaar professioneel hockeycoach. Na ook 7 jaar leercoach te zijn geweest bij de hockeybond merkte ik dat mijn nieuwsgierigheid honger kreeg naar nieuwe invalshoeken over coaching, bijvoorbeeld ook binnen het bedrijfsleven. In een gesprek met Jeroen, mijn zwager, vertelde hij over zijn ideeën om zijn 20-jarige kennis en ervaring over te gaan dragen en teamguides op te leiden. Één en één was direct twee. Stap drie en vier lieten zich snel daarna zien aan de horizon.
Met 5 andere enthousiaste coaches die hun bagage wilden uitbreiden kwamen we, in Herenboerderij de Bunker, het eerste weekend samen voor de opleiding. Ik wist al dat de kracht van Jeroen is om helemaal open een dag in te gaan zodat er ruimte is voor alles wat ter tafel wil komen. Zo krijg je ook zicht op het hele landschap van potentiële mogelijkheden. Zoals elke kracht kan deze echter ook verzanden in een valkuil. En dat gebeurde die dag. We genoten aan de ene kant van het open speelveld dat Jeroen ons aanbood, maar voelden ons ook verloren en afdrijven zonder de structuur van kaders.
En laat ik daar, mede ook door mijn IT-achtergrond, nu goed in zijn. ‘s-Avonds tijdens het diner zette ik spontaan stap drie door aan te bieden om de maker en bewaker van deze structuur te worden. Ik zag hoe ontzaglijk veel knowhow er in het hoofd van Jeroen aanwezig is. Dit wilde ik eruit trekken, clusteren, en natuurlijk ook vermenigvuldigen met mijn eigen kennis en ervaring en dat van de hele groep. Aan het einde van de opleiding was alles wat we geleerd en ervaren hadden geformaliseerd en overdraagbaar. Job done!
Wat een mooi voorbeeld Rob, hoe spelen én structuur samenkomen. Maar ik zie nog niet de link met de Online Flow Journey. Kun je daar iets meer over vertellen?
De coronatijd maakte dat we als teamguides niet door Jeroen ingezet konden worden bij trainingen. Zijn eigen agenda was immers ook volledig leeg geveegd. Wat nu? Wat was het voordeel van lege agenda’s? Wat bood het platform met alle kennis dat inmiddels gebouwd was om coaches op te leiden? Was dit dé opstap voor het direct aanbieden aan deelnemers? Op een zaterdagochtend zaten we samen, weer in de bunker, te mijmeren over deze vragen met de voeten op tafel, en het vierde lichtje ging branden. We wilden de Online Flow Journey gaan ontwikkelen.
De plannen waren dus geboren. Hoe ging jullie samenwerking daarna verder? Wisten jullie zelf ook vaak in flow samen te creëren?
Omdat Herenboerderij de Bunker als locatie ons al had gefaciliteerd in mooie flowmomenten, besloten we om ons daar dik drie weken ‘op te sluiten’ voor uitgebreide brainstormsessies, helemaal conform de flow formule die aan het begin van ieder proces begint met vertragen. Er was zoveel bagage om uit te kiezen. Welke thema’s nemen we mee en hoe kijken we daar vanuit onze verschillende percepties naar? In deze fase heeft het regelmatig, op een glanzende manier, geschuurd tussen ons. Omdat we elkaars talenten zo bewonderen, wisten we steeds waardevrij te luisteren en elkaar aan te vullen in plaats van aan te vallen.
Bij iedere ontwikkelde module doorliepen we ook zelf de flow formule. ‘Practice what you preach’ was de orde van de dag. Op het moment dat een pilotgroep stond te trappelen om de Online Flow Journey te gaan beleven, trokken we onszelf regelmatig over de grens van de 10% wedstrijdtraining. Dit is het onderdeel binnen de journey waar je jezelf gaat testen. Lukt het je om zonder druk te voelen onder druk van de buitenwereld te presteren? Ik zal je zeggen! Hier waren voor onszelf veel leermomenten. Hoe meer druk we dachten te ervaren, hoe korter de lontjes soms dreigden te worden. Het mooie was. Iedere keer als we uitspraken: ‘okay! Dan maar niet af. We laten het los en gaan wandelen’, begon het als vanzelf weer te stromen.
Één van modules in het IK-onderdeel van de Online Flow Journey is je ‘Big Why’ gaan bepalen aan de hand van het model van Simon Sinek. Wat is jouw persoonlijke ‘Big Why’?
Ik geloof in de diversiteit van ieders persoonlijke why. Waarom ben je hier, wat is je levensmissie? Als iedereen precies de keuzes zou durven/kunnen maken die voor hem of haar belangrijk zijn, dan zou deze wereld veel harmonieuzer zijn. Ik geloof in samen groeien. Als we als individu volledig onszelf kunnen en mogen zijn, zijn we direct in staat waardevrij naar elkaar te kijken. Iedereen is anders en als we dit als kracht zien, benutten we elkaars talenten en helpen we elkaar groeien waardoor we samen sterker staan.
Waardevrij kijken geef je aan, elkaars talenten zien. Lukt dat jou zelf altijd?
Zeker nog niet. Alle onderdelen binnen de flow formule zijn geen kant-en-klare oplossingen. Je moet bereid zijn om te blijven trainen en jezelf ook steeds weer onder de loep te nemen. Ik ben me daar heel bewust van. Onlangs had ik bijvoorbeeld nogal een sterk ingekleurde perceptie over een nieuwe speelster in ons team. Zij was altijd verdedigster geweest. Dus ik had bepaalde verwachtingen van haar. Ik raakte echter geïrriteerd omdat ik het idee had dat ze geen 100% inzet leverde tijdens een wedstrijd, dat vind ik namelijk belangrijker dan dat je goed hockeyt. Ik dacht bij haar beiden niet gezien te hebben: geen inzet en slecht verdedigingswerk. Bij het terugkijken op video viel het echter allemaal reuze mee en moest ik dus mijn beeld bijstellen. Gelukkig kan ik dat dan ook. Ik ben uiteraard niet perfect en neem dit leermoment weer mee naar de toekomst en zal mijn kritische oordeel nog vaker onderzoeken.
Wat zijn voor jouw persoonlijk de belangrijkste aanjagers van Flow?
Het klinkt wellicht gek maar ambities heb ik in mijn leven nooit gehad. Ik heb geen streefdoelen waar ik naartoe moet bewegen. Ik zit echter wel vol nieuwsgierigheid! En in het traject met Jeroen heeft zich maar weer eens bewezen dat dit me automatisch wel op nieuwe ontdekkingswegen zet. Zonder mezelf te moeten bewijzen, ben ik vrij om mijn neus achterna te gaan.
Die nieuwe ontdekkingswegen vind ik ook in verbouwen en knutselen. Ik duik overal in. Zo bouwde ik zelf een serre, een dakkapel en ik verbouwde hele appartementen. Ik werk het liefst met gebruikte materialen waarvoor ik marktplaats afspeur, zo krijg ik het zo milieuvriendelijk mogelijk voor elkaar. Mijn scherpe eigenwijze randje hierbij is dat ik het geloof heb dat ik het zelf altijd veel beter kan bouwen of maken dan iemand anders.
De grote droom, om ooit nog eens zelf een huis te bouwen, staat nu waarschijnlijk ook voor de deur. Binnen een totaal vernieuwend concept gaan we een rond huis bouwen waarbij we samen met 6 andere huizen een gezamenlijke tuin gaan delen. Een deelmaatschappij in het klein dus. Mijn partner, Olga, is al heel erg van delen en verbinden. Ik ben echter nogal graag op mezelf. Dus dit is een grote stap buiten mijn comfort zone, daar waar de magie van flow begint.
In het hele proces van het ontwikkelen van de Online Flow Journey heb ik gemerkt dat, hoewel ik graag alleen ben ‘samen’ voor mij toch ook een flowtrigger is. Urenlang heb ik samen met Jeroen zitten filosoferen. Iets wat voor mij totaal nieuw was en wat ik heel leuk bleek te vinden. We bleven op een speelse en creatieve manier maar doorspitten over de werkelijke betekenis van woorden en ervaringen. Heel geestverruimend.
Daarnaast ben ik veel boeken gaan lezen. Iets wat ik voorheen nauwelijks deed. Vooral de boeken : ‘de meeste mensen deugen’ van Rutger Bregman en ‘start with why’ van Simon Sinek hebben me zo geïnspireerd en geraakt dat ik ze nu voor de tweede keer lees. Beiden leggen voor mij mooi bloot hoe belangrijk het is om vanuit intrinsieke motivatie te werken en te leven. Het van 9 tot 5 werkstramien is blijkbaar helemaal niet zo normaal als wij denken. In heel vroegere tijden waar we veel meer aan het spelen waardoor we automatisch wijzer werden. Nu zitten kinderen vaak al op jonge leeftijd vast aan een agenda en wordt er gespeeld volgens regels. Hoe vrij zijn we? Ik merk dat dit soort thema’s mij raken in mijn hart. En ik ben dan ook blij dat spelen één van de modules binnen de Online Flow Journey is.
Heeft het ontwikkelen van de Online Flow Journey jouw zelf vrijuit laten spelen in je werk? Durf jij fouten te maken?
Ik ben dankbaar dat ik het hele ontwikkelingsproces waar ik samen met Jeroen doorheen ben gegaan heb mogen ervaren als twee grote kwajongens spelend en ontdekkend in een enorme speeltuin van kansen en mogelijkheden. Er was en is tussen ons zoveel veiligheid en respect dat alles kan en mag. Ook flink uit de bocht vliegen. En dat gun ik nu iedereen!
(Rob is geïnterviewd door Sandra Lensink)